Vrachtwagen 853 (Bedford TK)
Het oorspronkelijke GTW-trambedrijf vervoerde over het dichte lokale netwerk niet alleen passagiers. Sterker nog, goederenvervoer was veruit het belangrijkste. Voor aanvullend transport – van het goederenemplacement naar de klant – zette de GTW vrachtwagens in. Op den duur verrichtten de vrachtauto’s het meeste werk en in de jaren vijftig namen ze het vervoer van de tram volledig over.

Het GTW-transportbedrijf groeide door de overname van andere bedrijven gestaag. De GTW-vrachtwagens onderhielden – in veel gevallen zelfs dagelijks – goederenlijndiensten in alle windrichtingen. Met de overname van het GTW-busbedrijf door de NS ging het transportbedrijf zelfstandig verder, om tenslotte in eigendom naar P&O over te gaan. Daarmee verdween de naam Geldersche Tramwegen voorgoed uit het straatbeeld.

Bedford 853 houdt de herinnering levend aan het GTW-transportbedrijf. Zelf heeft hij geen dienst gedaan bij de GTW, maar van het type TK reden er heel wat bij de GTW.

Bedoeld als “snelvervoer” voor de T-Ford is dit handige en betrouwbare werkpaard al voor uiteenlopende zaken ingezet.

Technische gegevens:
Motor/chassis/cabine: Bedford Vehicles (type TK), Luton (GB)
Opbouw: Voorheen bakwagen, thans oprijwagen
Lengte: 7,18 meter
Gewicht (leeg) 3.720 kilo
Bouwjaar: 1967
GTW-serie: 841-855
Huidige toestand: Gerestaureerd
NRME-waardering: N.N.B.

GTW vrachtwagen Bedford 853

Beleef de historie van het openbaar vervoer
in Oost-Nederland”

Vrijwilligers

De museumwerkplaats draait volledig op vrijwilligers die jou graag voorzien van leuke weetjes en feiten over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Oost-Nederland. Deze groep enthousiaste mensen zetten zich vol passie in. Vrijwilliger worden iets voor jou?

Bekijk de mogelijkheden >