Modelbaan-station-Neede-1

Het openstellingsseizoen 2016 van Transit Oost is van start gegaan en staat volledig in het teken van het nieuwe museumgebouw, waar de stichting vanaf volgend jaar haar eerste bezoekers kan verwelkomen. Dit jaar is de unieke openbaar vervoer collectie nog te bewonderen in het voormalige busstation, tegenover het station in Winterswijk. Wel zijn dit jaar al de openingstijden verruimd. Naast de zaterdag is het museum nu ook op woensdag geopend in het zomerseizoen. Beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur.

Een nieuw begin, een nieuwe start

Het verruimen van de openingstijden is één van de vernieuwingen die bijdragen aan de toekomstvisie van de stichting. Aanvankelijk zouden de openingstijden pas in 2017 worden aangepast. Het museum in Winterswijk heeft zo de mogelijkheid meer geïnteresseerden te laten genieten van haar bijzondere openbaar vervoer collectie. Die bestaat uit enkele historische autobussen die in dienst waren bij de GTW (Geldersche Tramwegen) met als pronkstuk de T-Ford uit 1923, een grote modelbaan waarop het spoorwegemplacement van station Winterswijk anno 1925 exact op schaal is nagebouwd en natuurlijk het dieseltreinstel DE-2, ook wel bekend als de “Blauwe Engel”.

Modelbaan station Neede

Nieuw in de collectie is de modelbaan van station Neede. De spoorlijn Winterswijk – Neede werd op 15 oktober 1884 geopend en is aangelegd door de G.O.L.S (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg Maatschappij). Deze is opgericht door de Winterswijkse textielfabrikant Jan Willink, ook wel bekend als “Spoor Jan”. Station Neede was destijds een knooppunt met verbindingen naar Winterswijk, Doetinchem, Hellendoorn en Enschede. De komst van deze spoorverbinding had grote invloed op de regio en zorgde voor de nodige welvaart. Mede hierom hebben de modelbouwers besloten om een schaalmodel te bouwen van station Neede, die het leven rondom het spoor anno 1925 uitbeeldt.

Rondleiding nieuwbouw

Bezoekers van het museum krijgen tijdens de openstellingsdagen de mogelijkheid, het nieuwe museumgebouw te bewonderen. Vrijwilligers nemen je mee over het bouwterrein en je krijgt zo de mogelijkheid de vorderingen te bekijken. Niet alleen leuk voor toeristen. Vooral inwoners van Winterswijk en omstreken worden uitgenodigd om te komen kijken. Op deze manier wil de stichting zoveel mogelijk mensen betrekken bij het nieuwe museum. Vorige maand is het gebouw opgeleverd door de aannemer. Op dit moment wordt er gewerkt aan de inrichting van de werkplaats. Later dit jaar zal gestart worden met het museumgedeelte. Kijk hier voor onze openstellingstijden.

Beschijving afbeeldingen

  1. Modelbaan Neede panorama
  2. Modelbaan station Neede (1)
  3. Modelbaan station Neede (2)
  4. Station Neede anno 1900 (lage kwaliteit)