Mobiel erfgoed collectie Transit Oost

Binnen Transit Oost zijn meerdere historische voertuigen ondergebracht die actief waren in Oost-Nederland. De collectie mobiel erfgoed geeft een goed beeld hoe het openbaar vervoer op de weg zich heeft ontwikkeld. Van de eerste T-Ford bus uit 1923 tot de laatste GSM bus die nog tot eind jaren ’90 in dienst was. Ook beschikken wij over een Bedford vrachtwagen.

Naast een ruim collectie GTW (Geldersche Tramwegen) en GSM (Gelderse Streekvervoer Maatschappij) bussen  is het dieseltreinstel DE2, ook wel bekend als “Blauwe Engel”, in beheer bij Transit Oost. Deze treinen werden in de jaren ’50 door de Nederlandse Spoorwegen in dienst genomen en hebben tot in de jaren ’90 gereden in de Achterhoek. De “Blauwe Engel” is dan ook een waar icoon.

Tijdens de openstellingsdagen zijn de bussen en het treinstel te bezichtigen gedurende de rondleiding door de werkplaats. De bussen worden regelmatig ingezet voor rondritten. Het kan voorkomen dat niet alle bussen op openstellingsdagen aanwezig zijn.

“Stap in de wereld van Transit Oost”

GTW T-Ford bij halte

GTW T-Ford

De T-Ford staat symbool voor de beginjaren van het busvervoer in Nederland. In de jaren twintig neemt het belang van het vervoer per bus steeds meer toe.

Lees meer over de T-Ford >

GTW Leyland 475

In 1966 stelt de GTW autobus 475 als semi-tourbus in dienst. In die rol vervoert de bus vele malen reisgezelschappen naar buitenlandse bestemmingen. Tot in Italië toe!

Lees meer over de Leyland 475 >

GSM bus 1363 onderweg

GSM DAF MB200

In 1977 verwerft de NS de GTW in eigendom. Het busbedrijf zet zijn activiteiten voort als dochteronderneming onder de naam Gelderse Streekvervoer Maatschappij.

Lees meer over de DAF MB200 >

Bedford met DAF

GTW Bedford 853

Bedford 853 houdt de herinnering levend aan het GTW-transportbedrijf. Zelf heeft hij geen dienst gedaan bij de GTW, maar van het type TK reden er heel wat bij de GTW.

Lees meer over de Bedford 853 >

GTW bus 635

GTW AEC 635

Omdat de bus sterk overeenkomt de de GTW-bussen, gaan wij de bus voltooien in de GTW-uitvoering. Voortuitlopend daarop heeft de bus het historische nummer 635 toebedeeld gekregen.

Lees meer over de GTW AEC 635 >

GTW bus 292

GTW AEC 292

Toen de streekvervoerders nog veelvuldig verre reizen naar het buitenland verzorgden, schafte de GTW bus 292 aan. Bovenop een groot bagagerek voor de koffers, een dak met een fors linnen schuifluik voor frisse lucht tijdens warme zomerdagen, panoramaruiten voor een beter uitzicht en comfortabele stoelen.

Lees meer over de AEC 292 >

Dieseltreinstel DE2 Transit Oost

DE-2 186 Blauwe Engel

De in een blauwe kleurstelling afgeleverde treinen krijgen vanwege het markante gevleugelde symbool van fabrikant Allan al snel de bijnaam “Blauwe Engel”. nadat ze in de loop der jaren allemaal een rood uiterlijk met een gele tien-harige snor op de kop krijgen, voert de NS de meeste tussen 1981 en 1985 af.

Lees meer over ons dieseltreinstel >