In 1966 stelt de GTW autobus 475 als semi-tourbus in dienst. In die rol vervoert de bus vele malen reisgezelschappen naar buitenlandse bestemmingen. Tot in Italië toe!

Na een aantal jaren verandert dat. Het werkgebied gaat zich beperken tot Doetinchem en omgeving. Nadat hij enkele luxe voorzieningen kwijtraakt, komt de 475 op lijndiensten te rijden. daar vormt hij – samen met de andere ruim 80 GTW-bussen van dit type – jaren lang de ruggengraat van het GTW-streekvervoerbedrijf.

In 1979 begint de bus een nieuw leven als museumbus. Bij de restauratie komen enkele ‘toerattributen’ , zoals het bagagecompartiment met luik en de gordijntjes, terug. De bus verzorgt zelfs weer toerwerk, maar nu voor passagiers die genieten van de sfeer van vervlogen tijden. daarbij maken het fraaie uiterlijk en de luxe uitvoering deze wagen in het bijzonder populair bij bruidsparen.

Technische gegevens:
Motor/Chassis: Leyland (type Royal Tiger) te Leyland (Groot Brittannië)
Carroserie: Den Oudsten, Woerden
Lengte: 11,28 meter
Gewicht (leeg): 9.848 kilogram
Zitplaatsen: 43
Staanplaatsen: 26 (zonder reisleidersstoel)
In dienst: 1966-1979, bij GTW en GSM
Serie: 475-479
Huidige toestand: Gerestaureerd
NRME-waardering: B-status

GTW autobus Leyland 475

Beleef de historie van het openbaar vervoer
in Oost-Nederland”

Vrijwilligers

De museumwerkplaats draait volledig op vrijwilligers die jou graag voorzien van leuke weetjes en feiten over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Oost-Nederland. Deze groep enthousiaste mensen zetten zich vol passie in. Vrijwilliger worden iets voor jou?

Bekijk de mogelijkheden >