Autobus 635 begint zijn leven als de Amsterdamse stadsbus 115. Bijna gelijk met twee series GTW-streekbussen van nagenoeg het zelfde type (de VB 10) rolt hij uit de fabriekshallen. Net als de GTW-bussen uitgerust met een motor en componenten van het Britse AEC.

Nadat de bus enkele jaren na afvoer van een sloperij wordt gered, begint hij aan een tweede leven, nu als museumbus. Maar echt geluk heeft hij niet: halverwege de restauratie moet de stalling van de bus in Amsterdam plaatsmaken voor stadsvernieuwing. De eigenaren schenken de bus aan Transit Oost!

Omdat de bus sterk overeenkomt de de GTW-bussen, gaan wij de bus voltooien in de GTW-uitvoering. Voortuitlopend daarop heeft de bus het historische nummer 635 toebedeeld gekregen. Als hij over enkele jaren op de weg terugkeert, houdt hij de herinneringen hoog aan ruim vijftig – er waren ook MAN-bussen met de zelfde carrosserie – GTW-bussen met dit uiterlijk. Deze bussen verzorgen vanaf het begin van de jaren zestig tot halverwege de jaren zeventig een belangrijk deel van het streekvervoer in de Achterhoek.

Technische gegevens:
Motor: AEC, Southall (Groot-Brittannië)
Chassis/carrosserie: Verheul (type VB 20), Waddinxveen
Lengte: 11 meter
Gewicht (leeg): 8.230 kilogram
Zitplaatsen: 47 (in GTW-uitvoering)
In dienst: 1961-1977 bij GVB in Amsterdam
GTW-serie: 631-640
Huidige toestand: in restauratie
NRME-waardering: niet vast te stellen

GTW autobus AEC 635

Beleef de historie van het openbaar vervoer
in Oost-Nederland”

Vrijwilligers

De museumwerkplaats draait volledig op vrijwilligers die jou graag voorzien van leuke weetjes en feiten over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Oost-Nederland. Deze groep enthousiaste mensen zetten zich vol passie in. Vrijwilliger worden iets voor jou?

Bekijk de mogelijkheden >