Een museum bezoeken in Winterswijk? Breng een bezoek aan de museumwerkplaats van Transit Oost. Een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud. Wij houden de geschiedenis van het openbaar vervoer van Oost-Nederland in stand. Van de Achterhoek tot aan Twente en het Ruhrgebied. De spoorwegen hebben een grote impact gehad op de regio. Zo bezat Winterswijk rond 1920-’30 van de vorige eeuw een van de grootste spoorweg emplacementen van Nederland..

Grote modelbaan van Winterswijk

In de museumwerkplaats is een grote modelbaan van ruim 15 meter. Deze modelbaan geeft een zeer getrouw beeld van de jaren 1920-30. Een unieke weergave van een verdwenen werkelijkheid. Ruimtelijk, in de kleuren van toen, met de treinen van toen. Een aanblik die je niet snel zult vergeten…

Museum in Winterswijk

Bezoekers worden meegenomen naar het tijdperk van de textielindustrie in Oost-Nederland. Waar zij kennismaken met de grondlegger van de eerste spoorlijn in de Achterhoek, Jan Willink en de G.O.L.S. (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij). Welke impact het kolenvervoer vanuit het Ruhrgebied naar Nederland had voor de regio. Dit aan de hand van moderne technieken met verduidelijkende animaties. De belevenis zal groots zijn maar de sfeer en kleinschaligheid van de Achterhoek uitademen.

Uniek: museum annex werkplaats

Transit Oost beschikt over een uitgebreide en veelzijdige collectie die de geschiedenis toont van het openbaar vervoer in Oost-Nederland. Niet alleen de oude foto’s en voorwerpen uit het voormalige archief van de Geldersche Tramwegen (GTW) dragen hieraan bij, juist de combinatie met het dieseltreinstel DE-2 “Blauwe Engel” , de historische GTW-bussen (met als pronkstuk de T-Ford bus uit 1923) en de wijze waarop het leven rondom het spoor in het midden van de 19e eeuw wordt vertaald, aan de hand van een zeer gedetailleerde modelbaan van 15 bij 4 meter.

Beleef de historie van het openbaar vervoer
in Oost-Nederland”

Vrijwilligers

De museumwerkplaats draait volledig op vrijwilligers die jou graag voorzien van leuke weetjes en feiten over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Oost-Nederland. Deze groep enthousiaste mensen zetten zich vol passie in. Vrijwilliger worden iets voor jou?

Bekijk de mogelijkheden >