Krupp bus

WINTERSWIJK – Een mooi stukje geschiedenis komt weer terug naar de Achterhoek. Museumwerkplaats Transit Oost heeft een bijzonder voertuig in bruikleen gekregen. 

De Krupp Verheul bus 119 van de Gelderse Tramwegen (GTW) kwam maandag 10 mei aan bij het museum in Winterswijk. De bus behoort tot een serie van 85 vrijwel identieke Krupp en Kromhout bussen die tussen 1934 en 1940 zijn afgeleverd en hebben een zeer roerige tijd meegemaakt. Tijdens de oorlog is een groot deel gevorderd door het Duitse leger of bij oorlogshandelingen zwaar beschadigd. De nog aanwezige bussen zijn na de oorlog weer hersteld en hebben tot ver in de jaren 50 in de Achterhoek dienst gedaan. 

De 119 werd door de GTW bewaard en in 1977 overgedragen aan de Gelderse Streekvervoer Maatschappij (GSM). GSM heeft de bus in ere hersteld en in bruikleen gegeven aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. Daarna kwam de bus in het bezit van de Stichting Veteraan Autobussen (SVA). SVA en Transit Oost hebben samen besloten dat de 119 naar huis moet komen. De bus is nu dus weer terug in de Achterhoek en zal zich zeker thuis voelen tussen de andere GTW veteranen bij Transit Oost.

Het museum is momenteel in verband met de coronamaatregelen nog gesloten, maar hoopt haar deuren in juni weer te openen, afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen. Houd de website en social media in de gaten voor openingstijden alsook voor foto’s en video’s van de bijzondere collectie van het museum.