De museumwerkplaats is meer dan een openbaar vervoer museum. Natuurlijk beschikken wij over voorwerpen en archiefstukken uit de tijd van het kolenvervoer in de Achterhoek en de GTW (Geldersche Tramwegen). Het voormalige archief van de spoorwegen in Oost-Nederland en die van de GTW zijn opgenomen in het archief van stichting Transit Oost. Maar wij bieden meer. Wij zijn niet alleen een statisch OV-museum maar beschikken ook over mobiel erfgoed (o.a. bussen, treinen). De werkplaats is de plek waar aan het historische materieel wordt gewerkt en waar wordt gerestaureerd. Tevens worden hier (moderne) treinen gereviseerd. Breng je een bezoek aan ons, dan is de werkplaats onder begeleiding te bezichtigen. En wat ons openbaar vervoer museum compleet maakt, is de grote modelbaan van 15 bij 4 meter van station Winterswijk. Kortom: bezoek ons interactieve openbaar vervoer museum in Winterswijk.

Openbaar vervoer museum Winterswijk

De collectie van Transit Oost is zeer divers en bestaat uit bijzondere voorwerpen, foto’s, uniformen en mobiel erfgoed uit de tijd dat het spoor in Oost-Nederland nog voor goederenvervoer gebruikt werd en het openbaar vervoer over de weg nog door de GTW (Geldersche Tramwegen) verzorgd werd. Wij zijn dan ook meer dan een openbaar vervoer museum. Stap in de wereld van Transit Oost. Beleef de historie van de textielindustrie, van het kolenvervoer en van het openbaar vervoer in Oost-Nederland. Ontdek hoe belangrijk de spoorwegen waren in de vorige eeuw. Maak kennis met Jan Willink (Spoor-Jan), grondlegger van het eerste spoor in de Achterhoek. En hoe dit veranderde met de komst van de vrachtwagens en autobussen. Waarom het aardgas in Groningen ervoor zorgde dat het kolenvervoer vanuit het Ruhrgebied verdween in de jaren ’60 van de vorige eeuw.

OV mobiel erfgoed

Binnen Transit Oost zijn enkele bijzondere lijnbussen uit de tijd van de Geldersche Tramwegen (GTW) en de Gelderse Streekvervoer Maatschappij (GSM) te zien. Met als pronkstuk de T-Ford autobus uit 1923 die nog regelmatig wordt ingezet voor ritten. Ook beschikken wij als openbaar vervoer museum over een dieseltreinstel. Beter bekend als de “Blauwe Engel”. Deze trein was jarenlang het gezicht van de Nederlandse Spoorwegen in Oost-Nederland. Deze reden o.a. op de spoorlijn Winterswijk – Doetinchem – Arnhemen Winterswijk – Zutphen – Apeldoown. De trein wordt verhuurd voor besloten ritten en spoorse evementen en is ondergebracht in de museumwerkplaats. Tijdens onze openstellingdagen is de DE-2 186 te bezichtigen.

Museum vol openbaar vervoer

Benieuwd naar de modelbaan waarop het spoorwegemplacement van Winterswijk anno 1920-’30 is nagebouwd? Volledig op schaal 1:87 en voorzien van vele leuke details? Bekijk de video. De modelspoorbaan is te bezichtigen in ons openbaar vervoer museum.

Beleef de historie van het openbaar vervoer
in Oost-Nederland”

Vrijwilligers

De museumwerkplaats draait volledig op vrijwilligers die jou graag voorzien van leuke weetjes en feiten over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Oost-Nederland. Deze groep enthousiaste mensen zetten zich vol passie in. Vrijwilliger worden iets voor jou?

Bekijk de mogelijkheden >