Op zoek naar musea in de omgeving Winterswijk? Wat dacht je van de museumwerkplaats Transit Oost! Een leuke bezienswaardigheid waar je stapt in de historie van het openbaar vervoer in Oost-Nederland. Dit interactieve museum is meer dan alleen oude voorwerpen uit de tijd van het kolenvervoer over het spoor en de GTW (Geldersche Tramwegen). Zo is er een modelbaan van ruim 15 meter groot waar het leven rondom het spoor van de vorige eeuw wordt uitgebeeld. De rijdende modeltreinen zorgen ervoor dat je  niet snel uitgekeken bent.

Bezienswaardigheid voor jong en oud

Naast het museumgedeelte beschikt Transit Oost over een werkplaats waar het mobiel erfgoed te bewonderen is. De collectie bestaat uit enkele autobussen die dienst hebben gedaan in de Achterhoek. En natuurlijk kan ons dieseltreinstel DE2 niet ontbreken. Beter bekend als de “Blauwe Engel”. Dit treinstel staat bij velen in het geheugen gegrift. Jarenlang was deze trein het gezicht van de Nederlandse Spoorwegen in Oost-Nederland.

Musea in Winterswijk en omgeving

De museumwerkplaats is meer dan alleen een statisch museum in de omgeving van Winterswijk. Door het mobiele erfgoed (o.a. bussen en een trein), de werkplaats waar aan het materieel wordt gewerkt en waar wordt gerestaureerd, maar ook de (moderne) treinen die er worden gereviseerd, maakt Transit Oost het interactieve museum van Winterswijk.

Volop openbaar vervoer historie

Winterswijk bezat vroeger een van de grootste spoorweg emplacementen van Oost-Nederland. Dit grensstation is mede door de textielindustrie en het kolenvervoer vanuit het Ruhrgebied zo groot geworden. Op de modelbaan is het station exact in schaal 1:87 nagebouwd. 30 jaar heeft men gewerkt aan de bouw van deze maquette. Jaarlijks bezoeken vele geïnteresseerden het museum. Van mensen die een dagje uit zijn tot aan toeristen die hun vakantie in de Achterhoek vieren.

Museum Winterswijk

De museumwerkplaats is in het zomerseinzoen op woensdag en zaterdag geopend. Bekijk onze openingstijden. Benieuwd naar onze entreeprijzen? Bekijk hier de toegangsprijzen. Natuurlijk is Transit Oost voorbereid op bezoekers met een handicap. Ook is het mogelijk ons te bezoeken met een groep. Meld vooraf de groep aan, dan zorgen wij ervoor dat jullie door een gastheer worden ontvangen. Kortom: op zoek naar musea in de omgeving van Winterswijk? Wij verwelkomen je graag in de museumwerkplaats

Beleef de historie van het openbaar vervoer
in Oost-Nederland”

Vrijwilligers

De museumwerkplaats draait volledig op vrijwilligers die jou graag voorzien van leuke weetjes en feiten over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Oost-Nederland. Deze groep enthousiaste mensen zetten zich vol passie in. Vrijwilliger worden iets voor jou?

Bekijk de mogelijkheden >