GTW-T-Ford-in-het-Openluchtmuseum-Arnhem

Op 18 en 19 juni staat het Nederlands Openluchtmuseum in het teken van historisch stads- en streekvervoer. Op 4 april 2016 was het twintig jaar geleden dat een historische tram zijn eerste rondjes reed in het Arnhemse museumpark. Tegenwoordig rijden er maar liefst vijf motorwagens en een gelede wagen uit Rotterdam, Den Haag en Arnhem en een railreiniger uit Amsterdam in het museumpark. Zo bezorgt het museum zijn bezoekers dagelijks een onvergetelijke kennismaking met de geschiedenis van personenvervoer in ons land.

In het weekend van 18 en 19 juni is er voor jong en oud heel veel te zien, doen en beleven rond historisch stads- en streekvervoer. Er zijn historische autobussen en trams te gast. Er worden unieke modeltrambanen tentoongesteld en voor de liefhebbers is er een infomarkt. Ook zijn er vele leuke activiteiten voor het hele gezin.

Deelname Transit Oost

Net als voorgaande jaren neemt Transit Oost deel aan dit evenement. Zowel de T-Ford met Bedford als de Leyland 475 zullen afreizen naar Arnhem en hier te bewonderen zijn.

Verder is dit jaar de vermaarde ‘blauwe tram’ van de NZH te gast met de A106, A327 en goederenwagen C32. De A327 uit 1913 maakte z’n debuut in het Openluchtmuseum in het seizoen van 1996. Tijdens het tienjarig jubileum van de Arnhemse museumtram in 2006 was de A327 ook te gast in het museum. Met de goederenwagen C32 en de T-Ford bestelbus van Van Gend & Loos worden pakketten vervoerd.

Ook de opvolger van de trams, een ‘bolramer’ bus van de NZH, is aanwezig. In het museumpark staan diverse historische bussen opgesteld met dank aan diverse museumbus-organisaties. Het publiek kan bij enkele bussen instappen voor een ritje op en rond het museumterrein.

Modelbanen

In de tramremise, de loods van Van Gend & Loos en op de deel van de boerderij uit Midlum laten vermaarde modelbouwers hun unieke trams en trambanen in model zien. Denk aan ‘De Helluf van Elluf’ een schitterend model van de Haagse lijn 11 aan de Conradkade in de jaren ’50. Daarnaast rolt de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM) in miniatuur van de Spijkenissebrug en zien bezoekers de stoomtram van de Geldersche Tramwegen (GTW) over de IJsselkade in Zutphen schommelen.